Mitä, miksi?

Rohkeasti Kansallispuvussa -projekti on jatkumoa edeltäjälleen, vuonna 2018 ilmestyneelle kalenterille. Vuoden 2018 seinäkalenteria olivat totetuttamassa Mari Varonen ja Kansallispuvussa roadshow-tiimi. Kalenterin kuvat oli otettu studiossa ja kuvat olivat naisvartaloita ylistäviä sensuelleja kuvia.

Nyt uuden kalenterin ideoinnista vastaa Johanna ”Jorma” Kinanen, joka oli viime kalenterissa kesäkuun mallina Tervolan puvussa. Jorma mainitsi uuden kalenterin tekemisestä Marille ja Mari innostui uudelleen sekä suostui mukaan malliksi. Kuvaajamme on sama kuin edellisessä kalenterissa, Samppa Erkkilä eli FOV Photography.

Jorma-täti:
”Kiinnostuin kansallispuvuista ollessani itse mallina ja seuratessani projektia etäältä. Kuulin Marilta sen äärimmäisen vastaanoton jota hän oli saanut ennen kuin kalenteria oli edes painettu. Olen tarttunut yleensäkin aiheisiin mitkä aiheuttavat suurta vihaa tai kielteisyyttä, kuten aikoinaan tankotanssi ja ylipäätään seksuaalisen itseilmaisun hauskuus. Asiat, joissa halutaan loppupeleissä hyvää ja viedään tasa-arvoa eteenpäin hauskalla tavalla, saakin yhtäkkiä käsittämätöntä vihaa osakseen. Tämä ajaa minua aina eteenpäin tekemään projekteja, joissa ei anneta periksi negatiivisuudelle. Niin kauan kun kielteisyyttä ilmenee itseilmaisun ja tässä tapauksessa kulttuuriperinnön päivittämisen osalta, niin yhtä kauan on nostettava kissa pöydälle ja tanssittava kissan kanssa. Aiheesta puhuttaessa kysynkin yleensä iso virne silmäkulmassa, että omimmeko tässä omaa kulttuuriamme. Tahdon kylläkin muistuttaa, että enemmän projektista tuli positiivista kuin negatiivista palautetta. Tämä on myös eteenpäin vievä voima suunnitelmien toteuttamiseen.

Jorma-täti Keuruulla Hämeen liivissä ja paidassa

Halusin viedä tämän kalenterin rohkeuden ajatuksen pidemmälle. Tahdoin puvut ja mallit studiosta ulos, jotta emme tekisi tätä ikäänkuin ”piilossa ja salaa”. Etsin malleiksi ihmisiä jotka näen rohkeina itseilmaisussa, elämässä ja mielipiteissään. Pelkkä kuva ei välttämättä vastaakaan kysmykseen: Mikä tässä nyt on rohkeaa?, vaan malliin tutustumalla blogissamme saa käsityksen mikä ilmentää rohkeuden kirjoa yksilön kohdalla. Tunnen jo ihanan kutkutuksen seuraavan kalenterin ideaan, mutta jätetään tämä vielä tulevaisuuteen ja annetaan tämänkertaisessa kalenterissa mallien itse päättää miltä kuva näyttää ja mitä tarkoittaa sana rohkea.”