Ennakkomyynti alkaa kurkkia nurkan takaa

Rohkeasti kansallispuvussa seinäkalenteri raivaa itselleen pian nettikauppatilaa. Innokkaimmat saavat ostaa oman kappaleensa mukavaan ennakkohintaan. Ja saahan sitä vaikka enolleenkin kalenterin ostaa, tai koko suvulle ja naapureillekin. Koska emme elä kirjekyyhkyaikaa niin nopeiten saat ennakkomyynnistä ja hinnoista tiedon somen kautta. Löydymme Facebookista sekä nyt myös Instagramista.

Kansallispukumme ovat kirjavia, mielenkiintoisia ja upeita yksityiskohtia täynnä. Samoin voisi kuvailla kalenterissa esiintyviä mallejamme. Kuvauksien tuoksinnassa on ollut aikaa myös jutusteluun kalenterimme teeman, rohkeuden ympärillä sekä jokaisen mallin omakohtaisia ajatuksia kansallispuvun käytöstä. Nämä mietteet olisi hyvin tylsää jättää vain kuvauspaikoille joten jaetaan näitä kuvien ja tekstien muodossa luettavaksi.

Mutta ennen malleihin siirtymistä käännetään potkukelkka taannoisen Jyväskylän Kesän katuohjelmassa esitetyn Kansallispuku Catwalkin jälkimaininkeihin. 6.7. kävimme Kompassilla pyörähtämässä Kell´ kansallispuku on, se puvun esittäköön catwalkilla. Esittelyssä oli osa Mari Varosen kansallispukukoelman pukuja ja osa mallien omia.

Jyväskylän kesän katuohjelmassa Kompassilla. Catwalkilla oikealta vasemmalle: Ella Mustajärvi, Tiina Salonen, Wanda O Rly, Vapaa Radikaali, Helga Petterson, Elon Eeva sekä juontajana Tomi Huusko.

Esitys herätti mielenkiintoa sekä kysymyksiä. Onko tässä vähän pelleilyä? Oli kysynyt eräs kuulemamme mukaan yleisön seasta. Muita yleisiä kysymyksiä joita on ollut ilmoilla. Pitääkö olla Karjalasta kotoisin jotta voi käyttää Karjalan pukua. Entä saako kansallispuvussa polttaa? Otetaanpa näihin kysymyksiin vastaukset Raita ry:n puheenjohtajalta Laura Hannulalta.

Onko tämä pelleilyä?
– Kansallispuvussa roadshow ja Rohkeasti kansallispuvussa -projekteihin on aina liittynyt ilo, hauskanpito ja pilke silmäkulmassa. Mielestäni se on hyväntahtoista pelleilyä; sitä ettei elämä ole niin vakavaa. Lasten pelleilyn sanotaan usein olevan huomionhakuisuutta, mutta toisaalta siihen sisältyy vahva halu kommunikoida. Sitä Rohkeasti kansallispuvussa -projektikin haluaa: kommunikoida ihmisiltä ihmisille, kertoa kansallispukuun liittyvistä kokemuksista. Siihen voi sisältyä pelleilyä, kuten muihinkin elämänkokemuksiin.

Pitääkö käyttää karjalan pukua jos ei ole itse Karjalasta?
– Suomalaiset kansallispuvut perustuvat alueellisiin esikuviin todella eri tasoisesti. Osa puvuista on upeita, esikuviaan vastaavia, osa täysin keksittyjä. Jos on kiinnostunut omista juuristaan niin on toki ihailtavaa, että juuriaan haluaa kansallispuvun myötä kunnioittaa. Kansallispuvun käyttäjän ei kuitenkaan tarvitse osoittaa juuriaan vaan puvun saa vapaasti valita.

Saako kansallispuvussa polttaa?
– Lyhyesti sanottuna, Tottakai.
Mutta ei välttämättä kannattaisi polttaa kansallispuku päällä, haju tarttuu villaan, joka ei tykkää turhasta pesusta. Tuuletuksella ja pakkasessa hajun voi saada pois. Toiseksi tupakointi on Suomessa niin rajattua, että on ihan ymmärrettävää, että tällainen kysymys herää, varsinkin kun itsessään kansallispukuun liittyy niin paljon pelkoja säännöistä.