Mallina Hämähäkki-Perttu

Jälleen kerran, yksi helppo valinta kalenteriin. Omalaatuinen, nopea ja vauhdikas Hämähäkki-Perttu, ammattiparkouraaja, joka tekee eikä vain meinaa. Eipä edes aloiteta tähän sen enempää esittelyjä, sillä Perttu ennättää tehdä sen nopeammin itse, tulihan teksti minulle jo toukokuussa. Ja tästäpä saadaan se muidenkin silmille.

Hämähäkki-Perttu

”Kalenterin myötä aloin miettimään mitä on rohkeus? Mitä se on noin niinkun omasta mielestä. Ammattiparkouraajan silmissä se ei olekaan katolta toiselle korkeuksissa hyppäämistä. Se nyt on vain yksinkertaisesti tyhmää.

Oma ajatukseni rohkeudesta liittyy siihen, että ihmisissä on monia puolia, ainakin lähes poikkeuksetta. Yksisarvisen kaltaista myyttistä olentoa: one-trick-ponya tuskin on olemassa. Itsellä erilaisia puolia ja kiinnostuksen kohteita on paljon. Olen epämaterialistinen kapitalisti yrittäjä, joka lakkaamatta arvioi ympärillään olevan toiminnan liiketoiminnallista potentiaalia. Ajan liian isolla moottoripyörällä nahkahousut kiiltäen viikset tanassa ja itken vuolaasti kun saan kuulla, että ystävälleni on tulossa vauva. Olen nörtti roolipelaaja, joka nauttii sohvalla playstationin pelaamisesta ja koukuttuu siihen, ah niin ihanan helposti.

Perttu ei turhia aikaile, näkeehän sen jo viiksien asennosta. Kuvassa Pertulle tutut opiskelu- ja parkourpaikat. Kuva: Elsa Kalervo

Samaan aikaan olen Suomen ensimmäinen ammattiparkouraaja, olen viimeiset viisitoista vuotta harjoitellut tavoitteellisesti hurjia määriä ja raivannut uudelle liikuntamuodolle hartiavoimin tietä olemalla liikunnallisena esikuvana. Olen myös sirkustaiteilija”hippien” seurassa viihtyvä kovien tieteiden kasvatti, enkä pääse karkuun tosiasioita arvioivaa ja matemaattisia malleja alati mielessä rakentelevaa skeptikkoa. Seksuaalisen suuntautumisen määrittämiseen tarvitaan niin monta vierasperäistä sanaa, etten edes yritä. Viimeisen kahdenkymmen vuoden aikana on reissupäiviä karttunut tuhansia, ja siitä huolimatta tätä perheen isää vetää puoleensa maaseudun rauhaan asettuminen ja haave suurperheen isänä olemisesta elää vahvana.

Ennen varsinaisia kuvauksia kävimme testaamassa Mari Varosen luona eri pukuja ja niiden osia. Tässä Härmän hame, joka ei tosin valikoitunut lopulliseen kuvaan, mutta katsotaanpa nyt kuinka komea se on.

Ilman reilua ripausta rohkeutta en olisi uskaltanut kuunnella ja toteuttaa itseäni. Se on kuitenkin vasta hyppysellinen. Kauhalla on ammennettava samasta vadista silloin, kun pitää olla muiden edessä kaikkia näitä. Kun itsessä on monta eri puolta ja ajattelutapaa, on helppo mukautua sosiaalisessa tilanteessa juuri siihen sopivaksi. Tuoda itsestään esille vain se osa, joka siinä tilanteessa ja läsnä olevien ihmisten silmissä varmasti hyväksytään. Piilottaa visusti muut. Todellista rohkeutta olisikin jättää piilottelematta. Olla täysin omana itsenään kaikkine puolineen rehellisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Antaa olla sen vaikuttamatta, mitä muut ajattelevat. Olla hakematta hyväksyntää. Se on vaikeaa. Sitä harjoittelen päivittäin.

Näiden sanojen saattelemana kuva, joka otettiin Rohkeasti kansallispuvussa kalenteriin aukenee varmasti paremmin. Ehkä jossain määrin aluksi ristiriitaisesta kuvasta voi bongata monta eri puolta. Mitä nämä on, jääköön katsojan tulkinnan varaan. Niin tai näin, itse pidän kuvasta kovasti ja itkuhan siitäkin meinasi tulla.”

Kuvauspäivänä romuttamolla oli hellettä. Lasten säännöllinen nesteytys oli päivän hitti

Jorma-täti

Kuten mainitsin, Perttu oli itselleni helppo valinta kalenterimalliksi kun rohkeudesta on kyse. Pertun energisyys on hengästyttävää katseltavaa ja sisäpiirin tietona paljastankin, että pyysin Perttua koko kalenterin myynti- ja markkinointiavuksi. Itsehän lähinnä kartan koko sanaparia ja tiedän, että Pertun silmät syttyvät siinä samassa kun mainitsee nämä taikasanat: myynti ja markkinointi. Taiteilijana olenkin se kliseisen jääräpäinen tyyppi, jolle on taottava erityisen kuumalla raudalla ajatuksiin, ettei markkinointi ole kirosana. Ehkä eläkkeellä otan neuvosta vaarin…..vain ehkä…..luultavasti iso ehkä. Onneksi siihen asti on olemassa sellainen sankari kuin Perttu.

Pertun tuleva kalenterikuva on hellyttävä versio hoivaavasta isästä ja rajusta moottoripyörämiehestä. Malleina kuvassa toimivat myös Pertun kaksi poikaa sekä lisämallina sirkustaiteilija Lotan pieni vauva. Kävimme Mari Varosen luona sovittamassa monia eri vaihtoehtoja ja päädyimme Hämeen naisen puvun osiin. Kuvauspaikaksi Perttu valitsi Retekon autoromuttamon ja metallinkierrätyslaitoksen, joka olikin loistava valinta myös siksi, että pojat olivat paikasta innoissaan. Henkilökunta oli onneksi avuliasta ja piti kuvausjengin turvallisuudesta ammattimaisesti huolta.