Mallina Laura Petäjä

Laura valikoitui malliksi kalenteriin törmätessäni mammantytöt! -duoon ja heidän kuviin. Kuvissa naiset olivat kansallispukujen osissa ja glitterillä peitetyissä rinnoissa. Rohkeaa, mahtavaa, asennetta ja energiaa! Kun kansallispuku otetaan rohkeasti käyttöön, niin onhan malliksi saatava henkilö, joka toteuttaa #tuunaamunperinne ja #sekakäyttö -ilmiöitä näin. Laura avaa tekstissään alempana omin sanoin yhdestä heidän musiikkivideostaan.

Laura Petäjä

”Olen muusikko ja musiikin opiskelija. Opiskelen Sibelius Akatemian Global Music -osastolla ja tämän lukuvuoden olen vaihdossa Barcelonassa opiskelemassa flamenco-laulua. Olen soittanut eri instrumentteja bassosta suomalaiseen kansanmusaselloon, laulanut eri musiikinlajeja esim. kuubalaista sonia ja rumbaa. Tällä hetkellä keskityn flamenco-lauluun.

Rohkeus on minun elämässäni sitä, että uskallan etsiä, unelmoida ja miettiä rehellisesti, mitä haluan ja mennä sitä kohti. Olen tehnyt musiikissa monta suunnan ja instrumentin vaihtoa ja koko ajan opin rehellisemmin kuuntelemaan, mitä oikeasti haluan tehdä. On pitänyt oppia olemaan välittämättä omista ja muiden epäilyksistä. On myös pitänyt pyristellä eroon mietteistä, että jotain kannattaisi tehdä vain siksi, että sitä jo osaisi. Sen sijaan olen tehnyt sitä, mikä on innostanut ja monet kerrat aloittanut alusta jonkin oppimisen. Sitten kun jotain on tehnyt tarpeeksi, huomaakin, että pystyihän tähänkin!

Kalenterikuvassa minulla on pelkkä huivi ylävartalolla niin, että huivi saa lähes kaiken huomion. Kuvauksiin teetetty kukkakruunu toistaa huivin kukkia. Joskus lukiossa otin mummun kaulalta tuollaisen huivin itselleni. Kansallispuvuissa lempielementtini on aina ollut tuo huivi. Rakastan kukkia, kauneutta ja näyttävyyttä. Kun sanottiin, että saan ideoida itse kuvaani, halusin kukkakruunun, värikkäät meikit ja kiharat ja sain ne kaikki, mikä oli mahtavaa. Oli tosi hauskaa olla kuvauksissa.

Yksi Lauran kuvista valikoitui kalenterin kansikuvaksi. Lauralla päällään Bergön puvun osia.

Muusikon ammatissa tykkään itse musiikin lisäksi kaikista kuvauksista, musiikkivideoiden teosta, asuista ja muusta hauskasta. Kun minua kysyttiin näihin kuvauksiin, tiesin, että halusin osallistua. Kuvasta halusin näyttävän, kauniin ja vahvan. Rohkeutta kuvassa on se, että se näyttää minulta: on vahvuutta tietää, mistä tykkää ja uskaltaa tehdä sitä, mistä nauttii. Tykkään käyttää kansallispukua. Mummu teki Härmän kansallispuvun äidille ja minulla on ollut sama puku käytössä. Mummulla oli kansallispuku monissa juhlissa ja olisi itsekin kivaa käyttää sitä enemmän. Tykkään kuitenkin hirveästi pukeutua eri tavoin juhliin eli saisi olla puolet lisää juhlia, että voisi joskus pitää kansallispukuakin.

Laura rakastaa kukkia, näkeehän sen jo kaukaa!

Olin aiemmin nykykansanmusiikki -duossa nimeltä mammantytöt!, ja välillä tarvittiin kansallispukuja joillain keikoilla. Silloin vasta opin, että kansallispukujen käytössä onkin jotain sääntöjä. Esimerkiksi minulle piti etsiä jostain tykkimyssy. Minä ja mummu oltiin kuitenkin aina käytetty nauhoja hiuksissa eikä tykkimyssyä. Nauhat kun kuuluvat nuorille tytöille. Koska nauhoissa on pinkkiä, niin varmaan käyttäisin kansallispukua nykyäänkin vaan nauhoilla enkä myssyllä. Pinkkiä saisi muutenkin olla enemmän kansallispuvuissa.

Jos haluaa inspiraatiota, miten kansallispuvusta voi ottaa innoitetta, niin kannattaa katsoa mammantyttöjen musavideot ja Instagram vaikka itse duo onkin lopettanut. Mamikset oli vahvasti kimallusta ja kansanperinnettä eli glitter&trad. niikuin meidän levyn nimikin on. Levyä saa vieläkin ostettua esim. Digeliuksesta. Meille oli tärkeää ulkoasut ja suunniteltiin pukusuunnittelija Laura Hannulan kanssa meille esiintymisasut, joissa oli inspiraationa kansallispuvut. Meillä oli myös trikooasut rennommille keikoille, jossa oli kuosina Kuolemajärven naisen kansallispuvun rekosta saatu kuvio. Musavideolla näkyy muun muassa nuo kahdet esiintymisasut ja kansallispuvun hame yhdistettynä glittertisseihin. Eli sinne vaan inspiroitumaan!”

Jorma-täti

Alkusanoihin tiivistinkin jo oman ajatukseni rohkeudesta Lauran kohdalla. Aivan upeaa, että kansallispuku saadaan näyttämään coolilta ja nykyaikaiselta. Musiikkivideo on todella innostava. Tämä voi olla juuri se tapa, millä saadaan nuoretkin kiinnostumaan kansallispuvuista ja niiden osista. Ei anneta pukujen jäädä kaappeihin pölyttymään vaan annetaan niille arvoa tuulettamalla vaikka niitä osia!

Näimme Lauran kanssa ennen kuvauksia ja kävimme kuvausten ajatusta läpi. Kerroin, että pyysin häntä mukaan mammantyttöjen kuvat löydettyäni. Harmikseni hän vastasi, etteivät mammantytöt enää keikkaile. Onneksi he ovat tehneet kuitenkin ne muutamat musiikkivideot ja levyn, joista saamme vielä nauttia. Toivottavasti tämä oma intoiluni asiasta herättäisi joitain kuuntelemaan mammantyttöjä ja katsomaan videoita.

Lisää vaan rohkeutta perinteiden esiin tuomiseen, kiitos!!

Ja lopuksi vielä kiitokset Lauran kuvauksissa apuna olleelle Miss Mary Virginille, joka loihti näyttävän kukkapäähineen. Kiitokset Senniidalle meikistä ja hiuksista!