Mari Varosen sanat kalenteriprojektista

Ensi kuussa annamme suunvuoron malleillemme Julia Milaolle ja Tiina Saloselle. Pyysin ennen heitä Marilta ajatusta koko projektistamme, sillä hän on ollut vuoden 2018 kalenterin takana ja nyt uudessa kalenterissa mallina. Itse kuvaushetkestä saamme lukea vielä myöhemmin enemmän.
– Jorma-täti

Mari Varonen

Rohkeaa?

Kuvasimme ensimmäisen Rohkeasti kansallispuvussa -kalenterin vuonna 2017, samalla kun toteutimme Kansallispuvussa-roadshown osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kalenterikuvissa naiset poseerasivat studiossa kansallispukujen tai niiden osien kanssa, osittain alastomina. Halusimme ylistää upeaa kansallispukutraditiotamme sekä erikokoisia ja -näköisiä naisia. Tavoitteenamme oli myös herättää miettimään, mikä kansallispuku tänä päivänä on ja miten siihen voi suhtautua. 

Kun ensimmäinen lehtijuttu kalenterista ilmestyi, ennen yhdenkään kuvan julkistamista, palaute oli myrskyisää. Lukijoiden mielikuvitus laukkasi – olin toisille kulttuuriperinteen pelastaja ja toisille maanpetturi. Osasimme tiimini kanssa odottaa suuria tunteita, mutta silti yllätyin siitä, kuinka pyhä ja koskematon kansallispuku vielä on. 

On mielenkiintoista, miten osalle meistä kansallispuku pönöttää yhä Suomen lipun kaltaisena, muuttumattomuuden symbolina, vaikka harrastajat ovat jo pitkään kehittäneet kansallispukukulttuuria mm. #tuunaamunperinne- ja sekakäyttötrendien kautta. Keskustelua ja uusia avauksia tarvitaan yhä, jotta yhä useampi rohkaistuu pukeutumaan upeisiin kansallispukuihimme tai niiden osiin.

Marin kuvaus toteutettiin Tantereen tiloissa. Tutustu Jyväskylän sirkuskouluun täältä.

Vuoden 2020 kalenteri on tärkeä osa tätä kehitystä. Olen innoissani nähtyäni tulevan kalenterin kuvia ja ylpeänä mukana projektissa. Omassa kalenterikuvassani haastan pohtimaan stereotypioita, joita kansallispuvun kantamiseen ja käyttötilanteisiin liittyy. Kuvasta tulee upea!